Snow Snow Snow Snow Snow

Sony objavio prve detalje o PlayStation 5 konzoli






Sada imamo neke činjenice o PlayStation 5 - ili za koji god naziv se Sony odluči za svoju novu konzolu.






Nije tajna da Sony radi na novoj PlayStation konzoli. Prošlog oktobra, predsednik kompanije Kenichiro Yoshida je izjavio da je "neophodno" imati "hardver nove generacije" nakon PlayStation 4 Pro. Sony je od tada bio tih i tajanstven, usmeravajući pažnju ka svojoj narednoj seriji ekskluzivnih igara, kao što su Days Gone, Dreams i The Last of Us Part II. Sada, međutim, imamo neke činjenice o PlayStation 5 - ili za koji god naziv se Sony odluči za svoju novu konzolu.

U intervjuu za Wired, sistemski arhitekta Mark Cerny je potvrdio da će novu konzolu pokretati treća generacija AMD Rizen CPU-ova sa osam jezgara, izrađenih u 7nm Zen 2 mikroarhitekturi. Procesor će biti uparen sa prilagođenim GPU-om, baziranim na AMD Radeon Navi arhitekturi, koja podržava ray-tracing, naprednu tehniku osvetljenja koja je trenutno ograničena na najjače PC računare, i neki oblik 3D zvuka. Naslednik PS4 konzole će takođe podržavati 8K grafiku i isporučivaće se sa SSD-om kako bi se ubrzalo renderovanje i smanjilo vreme učitavanja. Prema pisanju Wired-a, Cerny je ilustrovao ovo tako što je pokrenuo Insomniac-ovu Spider-Man igru i pokazao kako se fast-travel vreme može smanjiti sa 15 na 0,8 sekundi.

Novi sistem će imati sličnu arhitekturu onoj koju nudi PS4. Zbog toga će biti kompatibilan sa PS4 igrama i podržavaće aktuelne PlayStation VR slušalice. Cerny nije potvrdio nove slušalice ili bilo koju uslugu koja će biti dostupna na konzoli. On je ipak izjavio da će PS5 prihvatati fizičke medije kao što to čine PlayStation 4 i PlayStation 4 Pro. Većina ovih detalja ne predstavlja veliko iznenađenje. To su sigurni, logični izbori za Sony - što ima smisla, s obzirom na to koliko je PlayStation 4 bio uspešan za kompaniju.

Nije poznato kada će Sony ponovo govoriti o PlayStationu 5 (ili kako god bude naziv nove konzole). Prošle godine, Kotaku je izvestio da nova konzola možda neće stići pre 2020. godine. Tada je kompanija objavila da neće prisustvovati E3, najvećem i najprestižnijem sajmu u gejming industriji. 


Kada se konzola konačno pojavi, suočiće se sa žestokom konkurencijom iz Microsofta i sve većim brojem servisa za strimovanje, uključujući i Google Stadia, koji obećavaju visoki kvalitet igranja bez potrebe za skupim hardverom.

Izvor: Benchmark, Svet kompjutera