Snow Snow Snow Snow Snow

Predstavljen HTC Vive Pro na ovogodišnjem CES-u






HTC će do kraja godine potpuno osvježiti svoju Vive platformu i hardverski i softverski.






Kako je bilo i najavljeno, HTC je na CES sajmu predstavio ažuriranje svog VR uređaja HTC Vive. Novi headset zove se Vive Pro i namijenjen je entuzijastima.

Vive Pro osim plavog premaza donosi nekoliko novih stvari. U stanju je prikazati rezoluciju od 2880×1600 (78% veću od prethodnog modela), i to na OLED ekranu. Drugi noviteti su integrisane stereo slušalice s duplim mikrofonom, koje se sada mogu i ukloniti, te dvije kamere na prednjoj strani uređaja. Osim tih pogodnosti, Pro verzija imaće i novu traku za ugodnije nošenje.

Ono što će definitivno pomoći ugodnosti korištenja uređaja jeste službeni Vive Wireless Adapter, ali on će se prodavati posebno. Adapter će korisnike osloboditi kablova, ali po cijenu uvođenja baterije koja će se morati puniti nakon korištenja uređaja.

Vive će takođe dobiti i unaprjeđene senzore za praćenje položaja u prostoru, a Valve kaže da će baze biti sitnije, pouzdanije i preciznije.

S obzirom da je originalni Vive za mnoge korisnike još uvijek premium uređaj, ne čudi što HTC nije htio otkriti cijene ni za jedan od najavljenih uređaja. Znamo samo da će se u prodaji naći tokom 2018. godine.

Što se softverske strane tiče, predstavljen je i Viveport VR, pretplatnička usluga s ekskluzivnim VR sadržajima u sklopu koje će se moći isprobavati VR igre prije nego što izađu, i sl.